Praktijk voor Kind en Intelligentie

Omdat u vragen heeft over het leervermogen van uw kind

mijn werkwijze

Hoe verloopt een intelligentieonderzoek?

Elk onderzoek begint met een kennismaking. Als de verwachtingen wederzijds overeenstemmen, volgt het onderzoek. Ik werk de gegevens uit tot een goed leesbaar rapport. Daarop volgt een laatste afspraak om het rapport en mijn indrukken met u te bespreken.

De Kennismaking (de intake)

Ik vind het belangrijk om wederzijds kennis te maken voordat een onderzoek van start gaat. Van uw kant wilt u immers graag weten met wie u in zee gaat voordat u uw kind aan een IQ test onderwerpt. En van mijn kant wil ik graag met u bespreken wat u wel en niet van het onderzoek mag verwachten. Ik bied bijvoorbeeld geen behandeling van uw kind. Maar wel kan ik u vertellen op welke punten uw kind goed is ontwikkeld, op welke punten het eventueel achterblijft en wat dat betekent voor het leervermogen en/of het schooltype dat daar het best op aansluit. Ook bespreken we welke test het best aansluit bij uw behoefte. De (modernere) Wisc-V is in 2017 uitgekomen, maar daarmee niet beter dan de Wisc-III. De Wisc-III is bijvoorbeeld nog steeds de beste test als u wilt weten welke schooltype het best aansluit bij het leervermogen van uw kind. In de Wisc-V wordt bijvoorbeeld niet zichtbaar of uw kind beter naar de Havo of naar het VWO kan, of naar welke leerweg binnen het VMBO. Ook lijkt de Wisc-V minder vaak tot een IQ-score "hoogbegaafd" te leiden, maar presteren kinderen gemiddeld 10 IQ-punten lager. De kennismaking kan bij mij op de praktijk plaatsvinden. Maar vaak geven ouders om praktische redenen de voorkeur aan een telefonisch overleg. Ook dat is goed.

Het Onderzoek

Op de afgesproken datum brengt u uw kind naar mijn praktijk. Ik maak dan eerst kennis met uw kind. En als uw kind zich op zijn gemak voelt, dan neemt u afscheid. Als het onderzoek bijna klaar is, bel ik u even. Het onderzoek duurt in de regel 3 tot 4 uur en wordt op één dagdeel afgenomen. Als ik de indruk heb dat uw kind de belasting van het onderzoek in één keer niet aankan, dan plannen we een tweede afspraak. Het gaat er immers om de capaciteiten van uw kind goed in beeld te brengen. Daarom is het ook van belang dat uw kind goed uitgerust aan het onderzoek begint en is het verstandig het onderzoek niet te laten doorgaan als uw kind ziek is. Voor meer informatie over de test(en) die ik afneem, verwijs ik naar de pagina meer over de IQ test bij uw kind.


Het Rapport

De scores van de testen worden door mij uitgewerkt. De IQ test (de Wisc-III) wordt vertaald naar een totaal IQ-score en een score per deelgebied van de intelligentie. De totaal IQ-score zegt meestal iets over het schooltype dat het best bij uw kind kan passen. De deelscores geven inzicht in de sterke en minder sterk ontwikkelde kant van de intelligentie van uw kind. De prestatiemotivatietest, geeft vaak belangrijke aanvullende informatie, met name over eventuele faalangst van uw kind.


Het Adviesgesprek

Tenslotte bespreek ik de resultaten van het rapport met u. Ik kan een toelichting geven, vragen over het rapport beantwoorden en u mijn indrukken vertellen van het kind tijdens het onderzoek. Dit adviesgesprek duurt in de regel 1 uur. Voor verdere toelichting kan u geheel vrijblijvend contact met me opnemen.